Ce efecte va avea noul pachet de sancțiuni care vizează Rusia lui Putin? „Cu doi ani prea târziu pentru a schimba JOCUL”

Ce efecte va avea noul pachet de sancțiuni care vizează Rusia lui Putin? „Cu doi ani prea târziu pentru a schimba JOCUL”

Noul pachet de sancțiuni care vizează Rusia lui Putin va fi extrem de dureros pentru economia rusă, dar este cu doi ani prea târziu pentru a schimba jocul. Într-un context global, însă, crește riscul fragmentării sistemului financiar, consideră Alexandra Prokopenko,  cercetător la Centrul Carnegie Rusia-Eurasia.

Washingtonul a introdus, în data de 12 iunie, încă un pachet de sancțiuni împotriva infrastructurii financiare, energetice și tehnologice a Rusiei. La doi ani după ce băncii centrale a Rusiei i s-a interzis să folosească dolari, Bursa din Moscova și filialele sale – Centrul Național de Compensare și Depozitarul Național al Decontărilor – au fost adăugate pe lista sancțiunilor.

  • Ultimele măsuri izolează efectiv companiile sancționate de sistemul global al dolarului și au forțat Bursa din Moscova să înceteze tranzacționarea cu dolari americani și euro, urmate a doua zi de dolarul Hong Kong.
  • Din cele zece valute pe care bursa le-a tranzacționat pentru ruble înainte de război, au mai rămas doar patru: lira turcească, rubla belarusă, tenge-ul kazah și principalul beneficiar al acestor schimbări, yuanul chinezesc.

Ideea de a aplica sancțiunile SUA asupra Bursei din Moscova și a Centrului Național de Compensare era în discuție de doi ani, amintește Alexandra Prokopenko.

Acum, tranzacționarea cu dolari și euro în Rusia se va face direct între cumpărători și vânzători: exportatorii vor preda moneda direct instituțiilor financiare, iar importatorii, în consecință, vor cumpăra.

Lupta Băncii Centrale a Federației Ruse împotriva inflației, din ce în ce mai dificilă

Rezultatul acestei tranzacții directe va fi o creștere a spread-ului, respectiv diferența dintre prețul de cumpărare și prețul de vânzare al unei monede.

Probabil că acum va fi mai profitabil pentru bănci să lucreze atât cu vânzătorii, cât și cu cumpărătorii de monedă și să le aducă împreună, anticipează Alexandra Prokopenko.

„Cu alte cuvinte, piața interbancară va fi în favoarea mai multor jucători mari care se descurcă foarte bine din comision. O altă dificultate este aceea că aproape nu au mai rămas operatori mari de pe piața interbancară care să nu fi fost sancționați. Piața valutară din Rusia va fi, cel mai probabil, împărțită în segmente sancționate și nesancționate, fiecare cu propriul curs de schimb valutar.

  • Banca Centrală a Rusiei va determina acum cursurile de schimb oficiale ale dolarului și euro față de ruble pe baza rapoartelor bancare și a datelor privind rezultatele tranzacțiilor primite de la platformele digitale de tranzacționare la bursă.
  • Unele companii au început deja să calculeze rate de schimb orientative pentru clienții lor.
  • Banca Centrală a emis asigurări că persoanele fizice și juridice vor putea în continuare să cumpere și să vândă ambele valute prin intermediul băncilor ruse și că toate fondurile din conturile și depozitele lor „rămân în siguranță” – deși au existat restricții privind retragerea numerarului. valute străine din martie 2022.

Cursul de schimb al rublei va deveni mai volatil și, cu cât importarea mărfurilor devine mai complicată, cu atât va fi mai puțină cerere pentru valută.

În consecință, prețurile pentru mărfurile importate vor crește și mai mult, ca urmare a unor noi scheme mai costisitoare de eludare a sancțiunilor. Acest lucru va face și mai dificil pentru Banca Centrală lupta împotriva inflației”, punctează Alexandra Prokopenko în analiza publicată de Carnegie Endowment for International Peace.

„Schemele cu intermediari din Kazahstan și Emiratele Arabe Unite au început să fie folosite și mai mult”

Noile sancțiuni, continuă Prokopenko, transformă yuanul în principala monedă de schimb valutar și de decontare în Rusia, odată pentru totdeauna.

În luna mai, ponderea sa în tranzacțiile de schimb a atins din nou un nou record, ajungând la 53,6 la sută. Cota sa pe piața over-the-counter a fost de 39,2 la sută. Moneda chineză a reprezentat puțin peste o treime din volumul total al comerțului exterior în ultimul an.

În ciuda sancțiunilor SUA, tranzacționarea cu yuani continuă, deși noile restricții nu pot să nu aibă un impact și asupra acestui lucru. Băncile chineze care sunt conectate la sistemul financiar global vor trebui să-și rupă legăturile cu Casa Națională de Compensare din cauza riscului de sancțiuni secundare. Fie locul lor va fi luat de instituții financiare create exclusiv pentru a lucra cu Rusia, care nu vor fi speriate de sancțiuni secundare, fie va fi creat un nou intermediar de compensare.

Atât Moscova, cât și Beijingul au demonstrat că sunt capabile să se adapteze la sancțiunile în evoluție.

  • Când principalele bănci chineze au încetat să mai relaționeze cu clienții ruși din cauza amenințării cu sancțiuni secundare, băncile regionale au intervenit pentru a le lua locul.
  • Schemele cu intermediari din Kazahstan și Emiratele Arabe Unite au început, de asemenea, să fie folosite și mai mult, iar companiile au început să folosească criptomonede în plăți.
  • Barterul este de asemenea înfloritor, cu produse rusești schimbate cu mărfuri chinezești, eliminând deloc necesitatea oricărei tranzacții bancare.

Pe lângă noile sancțiuni împotriva instituțiilor financiare, Trezoreria SUA a extins și definiția bazei militar-industriale a Rusiei, legăturile cu care pot duce la sancțiuni pentru bănci.

Inițial, acea legislație acoperea tranzacțiile referitoare la cinci sectoare ale economiei ruse: apărare, tehnologie, construcții, aerospațiale și producție. Acum, toate companiile care sunt sancționate conform ordinului executiv 14024 au fost adăugate pe listă”, mai scrie Alexandra Prokopenko.

„Noile sancțiuni ar fi putut face cu adevărat ravagii în economia Rusiei doar dacă ar fi fost introduse la începutul anului 2022”    

Noua abordare echivalează cu o interdicție directă a companiilor tehnologice din SUA de a consulta sau de a furniza soluții IT (inclusiv suport tehnologic și actualizarea serviciilor cloud) oricărei persoane aflate în Rusia.

Având în vedere măsura în care procesele de afaceri sunt acum digitalizate la aproape orice întreprindere majoră de producție sau financiară, cele mai recente interdicții pot fi chiar mai dureroase decât sancțiunile împotriva infrastructurii financiare.

Listele de sancțiuni includ, de asemenea, intermediari foarte mici și companii-fantomă utilizate pentru eludarea sancțiunilor.

Rețeaua Trezoreriei SUA se apropie de lanțurile de aprovizionare, iar șansele de a fi prins cresc.

  • Noul pachet de sancțiuni și definițiile mai largi vor fi extrem de dureroase pentru economia rusă.
  • Acestea reduc productivitatea, cresc costurile, reduc profiturile și alimentează inflația.
  • Cu toate acestea, guvernul și întreprinderile rusești au fost în modul de supraviețuire încă de la începutul războiului, iar conceperea diferitelor modalități de a continua să facă afaceri sub sancțiuni din ce în ce mai stricte a devenit parte din viața de zi cu zi.
  • Mai mult, rușii nu sunt constrânși de procedurile și aprobările cu care se confruntă birocrațiile occidentale și sunt susținuți de succesele anterioare pe frontul sancțiunilor.

În cei doi ani și jumătate de război (n.red. – în Ucraina), a apărut o întreagă infrastructură de intermediari în diferite jurisdicții, au fost dezvoltate scheme de restabilire rapidă a lanțurilor de aprovizionare întrerupte de sancțiuni, iar plățile în yuani și ruble au fost decontate folosind infrastructura locală.

Prin urmare, noile sancțiuni ar fi putut face cu adevărat ravagii în economia Rusiei doar dacă ar fi fost introduse la începutul anului 2022. Acum influența lor se va simți pe deplin doar pe termen lung – iar impactul nu se va limita la economia Rusiei.

Întreaga lume urmărește îndeaproape lupta pentru sancțiuni dintre Rusia și Occident, neliniștită de politizarea în creștere a sistemului financiar global.

Îngrijorarea crește nu numai în țările asiatice și în Golful Persic, ci și în cadrul Băncii Centrale Europene, care este îngrijorată de ponderea în scădere a euro în rezervele mondiale. A existat cerere pentru o infrastructură financiară alternativă chiar înainte de războiul dintre Rusia și Ucraina.

Retragerea băncilor rusești de la sistemul de plăți SWIFT, împreună cu sancțiunile secundare, s-a dovedit un stimulent puternic pentru accelerarea dezvoltării Sistemului de plăți interbancare transfrontalieră din China, a interfeței unificate de plăți (UPI) din India și a altor alternative.

Mai este mult de parcurs până să existe o amenințare reală la adresa dominației dolarului, dar tendința de fragmentare a sistemului financiar global nu poate fi inversată acum”, încheie Alexandra Prokopenko.


Citește și:

Căsătorie de conveniență între Putin și Kim Jong-Un sau PERICOLUL unei „prietenii absolute”? Necunoscutele ecuației „Rusia – Coreea de Nord”

Război și pace. Alegerile imposibile ale Ucrainei, „săgețile” lui Putin și PERICOLUL politic care îl pândește pe Zelenski

Regimul Putin și cercul vicios al istoriei Rusiei. „MESIANISMUL IDEOLOGIC a devenit un regim politic semi-totalitar, cu ambiții expansioniste”

Războiul din Ucraina, ambițiile economice ale Chinei și Coridorul Mijlociu: „Drumul Mătăsii, reinventat la Beijing”

Ce mai scoate Putin din joben pentru a-și finanța RĂZBOIUL cu Ucraina: „Atârnă morcovii la vedere, încă nu le arată rușilor bățul”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum se calculează media finală la Bac în 2024. Ce se întâmplă cu candidații care...
A reapărut în România după ce a fost dată dispărută mai bine de 50 de...
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de...
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
GALERIE FOTO Doi soți britanici și-au vândut casa și au cumpărat un sat întreg în...
Scandal de proporții! Și-a desfigurat iubita lui “E diavol și bolnav psihic!” + “I-am făcut...
IREAL: cum arată Dana Roba la un an de când a fost desfigurată cu ciocanul....
Val de scumpiri de la 1 iulie. Cu cât va creşte factura la gaze la...
Nuntă transformată într-o baie de sânge. Trei bărbați înarmați au deschis focul asupra invitaților
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Cristian Molnar, tânărul luat de viitura din Italia. Familia...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nemții au lansat „GARSONIERA” Dacia Duster. Pentru minimaliști – VIDEO
O nouă alianţă în Parlamentul European? Viktor Orban anunţă formarea unui bloc de extrema dreaptă...
EFECTUL MIRACULOS pe care îl are CAFEAUA pentru oamenii SEDENTARI!
Se CONFISCĂ banii pe loc. Decizie pentru cei cu bani CASH. Legea e lege
Ungurii provoacă România. Mesajul care face înconjurul Europei
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula...
Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge...
A murit Ileana Stana Ionescu: "Cu adâncă durere anunţăm stingerea din viaţă celei care a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Bună ziua, televizoare color aveţi? Vânzătorul:- Bineînţeles!
O placă bizantină rară sculptată în os, descoperită într-un oraș din Rusia
×